Przepis na pyszne roladki drobiowe ze szpinakiem i serem feta

Pyszne, chrupiące i aromatyczne. Poznaj nasz przepis na chrupiące roladki drobiowe nadziewane szpinakiem i serem feta. 

Jak zrobić roladki drobiowe ze szpinakiem i serem feta?

Składniki na około 8 sztuk

  • pierś z kurczaka- 1 kg (2 pojedyncze filety z piersi kurczaka);
  • szpinak- opakowanie 400 g;
  • ser feta lub ser kanapkowy typu feta – 50 g;
  • czosnek- 4 ząbki (w zależności od upodobań można dodać więcej lub mniej);
  • buła tarta – 2 szklanki (szklanka ma u mnie pojemność 250 ml);
  • mąka pszenna – 1 szklanka;
  • jajko – 4 sztuki;
  • sól, pieprz;
  • olej do smażenia.

Przygotowanie

  1. Szpinak wyjmij z opakowania i dokładnie umyj. Oderwij twarde końcówki. Możesz pokroić go na mniejsze kawałki, ale nie jest to konieczne. Na patelnię wylej łyżkę oleju. Wyłóż na nią całość szpinaku i przykryj patelnią. Gdy szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze przez chwilę i odstaw do wystygnięcia. Uważaj, aby nie przypalić czosnku- będzie wtedy gorzki i zepsuje smak całej roladki.
  2. Pierś z kurczaka umyj, oczyść z błonek  i pokrój poziomo na plastry o grubości około 2 cm. Zależy nam na tym, aby uzyskać jak największy plaster mięsa. Mięso delikatnie rozbij tłuczkiem, następnie posól je i popieprz. Na przygotowane mięso wyłóż (około) łyżkę wcześniej przygotowanego szpinaku oraz pokrusz ser feta. Całość zawiń w roladkę. Jeśli mięso się rozpada- użyj wykałaczek.
  3. Wcześniej przygotowaną roladkę panieruj dwukrotnie- najpierw w mące, potem w rozbełtanym jajku i na koniec w bułce tartej.
  4. Mięso smaż na głębokim tłuszczu. Wyjmuj na ręcznik papierowy.

Roladki świetnie sprawdzą się jako dodatek do ziemniaków i surówki, ale również jako samodzielna przekąska. Idealnie smakują też na zimno.

Smacznego.