Pyszne, chrupiące i aromatyczne. Poznaj nasz przepis na chrupiące roladki drobiowe nadziewane szpinakiem i serem feta.
Jak zrobić roladki drobiowe ze szpinakiem i serem feta?
Składniki na około 8 sztuk
- pierś z kurczaka- 1 kg (2 pojedyncze filety z piersi kurczaka);
- szpinak- opakowanie 400 g;
- ser feta lub ser kanapkowy typu feta – 50 g;
- czosnek- 4 ząbki (w zależności od upodobań można dodać więcej lub mniej);
- buła tarta – 2 szklanki (szklanka ma u mnie pojemność 250 ml);
- mąka pszenna – 1 szklanka;
- jajko – 4 sztuki;
- sól, pieprz;
- olej do smażenia.
Przygotowanie
- Szpinak wyjmij z opakowania i dokładnie umyj. Oderwij twarde końcówki. Możesz pokroić go na mniejsze kawałki, ale nie jest to konieczne. Na patelnię wylej łyżkę oleju. Wyłóż na nią całość szpinaku i przykryj patelnią. Gdy szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze przez chwilę i odstaw do wystygnięcia. Uważaj, aby nie przypalić czosnku- będzie wtedy gorzki i zepsuje smak całej roladki.
- Pierś z kurczaka umyj, oczyść z błonek i pokrój poziomo na plastry o grubości około 2 cm. Zależy nam na tym, aby uzyskać jak największy plaster mięsa. Mięso delikatnie rozbij tłuczkiem, następnie posól je i popieprz. Na przygotowane mięso wyłóż (około) łyżkę wcześniej przygotowanego szpinaku oraz pokrusz ser feta. Całość zawiń w roladkę. Jeśli mięso się rozpada- użyj wykałaczek.
- Wcześniej przygotowaną roladkę panieruj dwukrotnie- najpierw w mące, potem w rozbełtanym jajku i na koniec w bułce tartej.
- Mięso smaż na głębokim tłuszczu. Wyjmuj na ręcznik papierowy.
Roladki świetnie sprawdzą się jako dodatek do ziemniaków i surówki, ale również jako samodzielna przekąska. Idealnie smakują też na zimno.
Smacznego.