Jakie są za i przeciw dla diety wegańskiej?

Założeniem diety wegańskiej jest całkowita rezygnacja ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego – mięsa, nabiału czy też miodu.

Odpowiednio zaplanowany jadłospis dla wegan spełnia zapotrzebowanie na niezbędne składniki odżywcze oraz może zapewnić szereg korzyści zdrowotnych. Dieta wegańska ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników, dlatego warto jest się jej przyjrzeć nieco bliżej.

Korzyści ze stosowania diety wegańskiej 

Stosowanie jadłospisu roślinnego ma sporo zalet:

  • pomaga przy niektórych chorobach układu krążenia, dzięki niskiej zawartości kwasów nasyconych w diecie
  • zmniejsza także ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy czy też nowotworów układu pokarmowego
  • dieta zakłada spożycie produktów bogatych w minerały i witaminy, co ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu
  • wysoka podaż błonnika zapobiega zaparciom, daje uczucie sytości oraz działa wspomagająco na pracę jelit.

Jakie zagrożenia niesie dieta wegańska?

Będąc na diecie roślinnej, mamy zwiększone ryzyko wieloma niedoborami, co może negatywnie wpłynąć na pracę naszego organizmu. Źle zbilansowany jadłospis nie zapewni nam energii na cały dzień. Do wad stosowania diety wegańskiej można zaliczyć:

  • przyjmowanie białka o niskiej wartości biologicznej
  • niski poziom tłuszczu – zachwianie gospodarki hormonalnej
  • zagrożenie niedoborem wapnia, żelaza i witaminy B12
  • spożywanie żywności modyfikowanej
  • duża ilość fruktozy i kwasy fitynowego
  • konieczne jest wprowadzenie suplementacji niektórych składników i witamin.

Dieta roślinna może przynieść nam zarówno korzyści, jak i zagrożenia płynące z jej stosowania. Jeśli nie jesteśmy w stanie prawidłowo jej zbilansować, warto skorzystać z pomocy dietetyka.