Jest uważana za najzdrowszą dietę świata, która ma swoje udowodnione działanie w profilaktyce i dietoterapii chorób cywilizacyjnych. Z żywieniowego punktu widzenia okazuje się ona bardzo odżywcza, bogata w minerały i witaminy oraz różnorodna pod kątem smaków czy też produktów.
Co należy wiedzieć o diecie śródziemnomorskiej?
Dieta śródziemnomorska jest bogata w niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe i wyklucza produkty wysokoprzetworzone i prozapalne. Co jeszcze cechuje ten wyjątkowy jadłospis?
- podstawą diety śródziemnomorskiej jest odpowiednia podaż wody oraz aktywny styl życia
- roślinne bogactwo – dostarcza nam mnóstwo antyoksydantów, minerałów i witamin pod postacią warzyw, owoców, roślin strączkowych oraz orzechów
- oliwa to podstawa diety – stosuje się ją zarówno do ciepłych, jak i zimnych posiłków, jest bogata w witaminy A i E, polifenole oraz jednonasycone kwasy tłuszczowe
- wartościowe tłuszcze – w diecie śródziemnomorskiej nie może zabraknąć tłustych ryb morskich, awokado, orzechów czy też nasion
- nabiał – poleca się szczególnie jogurty i sery wysokiej jakości, zaleca się też spożywanie produktów fermentowanych, które mają pozytywny wpływ na mikroflorę jelit
- produkty pełnoziarniste – spożywa się je w formie nieoczyszczonej, mają zapewnić dzienną podaż węglowodanów oraz dostarczyć błonnika pokarmowego
- mięso i jaja – nie są fundamentem diety, zaleca się je spożywać w małych ilościach i wybierać produkty o wysokiej jakości
Dieta śródziemnomorska – masa korzyści
Kiedy zamierzamy wprowadzić do swojej codzienności odpowiednio zbilansowany jadłospis, warto jest postawić na dietę śródziemnomorską. Dostarcza ona wszystkich składników odżywczych, które są potrzebne do prawidłowej pracy organizmu. Zapewni Ci to szereg korzyści zdrowotnych, doda energii oraz poprawi funkcjonowanie w ciągu dnia.
Oliwa mówi sama za siebie. Dodanie oliwy do jakiegokolwiek dania wzbogaca jego smak.