Tarczyca to narząd, który pełni szereg funkcji w naszym organizmie. Odpowiada za procesy przemiany materii, reguluje pracę układu nerwowego oraz ma wpływ na wydzielanie innych hormonów.
Kiedy mamy do czynienia z niedoczynnością, nadczynnością lub Hashimoto, należy udać się do lekarza, który przepisze nam odpowiednią farmakoterapię. Ważnym aspektem w chorobach tarczycy jest odpowiednia dieta i suplementacja, które mają za zadanie wspomóc proces leczenia.
Dieta to połowa sukcesu w dbaniu o swoją tarczycę
Podstawą jest wykluczenie z naszego codziennego jadłospisu żywności wysoko przetworzonej. Zadbaj o odpowiednią podaż kalorii – tarczyca nie lubi drastycznych, redukcyjnych diet. Ważna jest ilość, regularność posiłków oraz zbilansowanie ich pod kątem makroskładników. Pamiętaj o piciu odpowiedniej ilości wody. Należy włączyć do swojej diety warzywa, owoce, chude mięso, pełnowartościowe produkty oraz tłuste ryby. Na jakiś czas postaraj się wykluczyć z jadłospisu soję, gluten i laktozę.
Często zdarza się, że chorzy źle reagują na te składniki i po odstawieniu ich obserwuje się znaczną poprawę zdrowia.
Suplementacja w chorobach tarczycy
Niezwykle istotne jest dostarczanie naszemu organizmowi niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Wpływają korzystnie na nasz układ nerwowy, krwionośny oraz poprawiają nasz wzrok. Dodatkowo, dobrze jest wprowadzić suplementację selenem (po oznaczeniu jego poziomu w organizmie) oraz witaminę D3.
Odpowiednia dieta i suplementacja mają ogromny wpływ na wsparcie leczenia naszej chorej tarczycy. Wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych do swojego życia zapewni Ci lepszy sen, zniweluje zmęczenie i osłabienie. To wszystko przełoży się na poprawę samopoczucia i funkcjonowanie w ciągu dnia.